Artikel Fenny de Wit in Gezond in Limburg, bijlage van de Limburger

Een artikel over Fenny de Wit in Gezond in Limburg, een bijlage bij dagblad de Limburger.
Fenny de Wit in artikel Gezond in Limburger

Meer hulpvragen bij professionals door corona

'Mensen worden uit comfortzone gerukt'

De coronacrisis kruipt bij mensen overduidelijk tussen de oren. Steeds meer mensen voelen zich oncomfortabel, bijvoorbeeld doordat ze thuis moeten werken en minder afleiding hebben. Coach Fenny de Wit ziet in haar praktijk dat jongeren in de knel komen, terwijl NLP-coach René Maijntz meer cliënten ziet met relatieproblemen.

Coach Fenny de Wit: ' Het deksel is van de ketel gesprongen'

Door de coronacrisis hebben jongeren minder afleiding. Hierdoor ontdekken ze dat ze niet goed in hun vel zitten. Regelmatig krijgen ze het gevoel dat ze ‘niet goed genoeg’ zijn. Gelukkig zoeken ze steeds vaker hulp bij een professionele coach zoals Fenny de Wit (57) in Echt.

In de praktijk van Fenny, coach en EMDR-specialist, is het na de eerste corona-maanden drukker dan ooit tevoren. ” Door deze epidemie is het deksel van de ketel gesprongen. Mensen die minder afleiding hebben ruimen eerst hun huis op en proberen daarna hun hoofd op orde te brengen. Niet alleen ouderen maar ook jongeren kijken in deze periode kritisch naar hun eigen leven.
Ik heb altijd wel enkele jonge cliënten gehad, maar nu is driekwart onder de 25.

Jongeren staan anders in de wereld dan 40-plussers, ze geven meer om vrije tijd en willen in de eerste plaats gelukkig zijn. Ze zijn minder gericht op materie en doen meer aan zelfreflectie dan hun ouders. Regelmatig stellen ze zichzelf de vraag: “Is dit alles wat er is? ” Nu ze door corona steeds meer op hun kamertje zitten merken ze dat het eigenlijk niet zo goed gaat. 

Ze hebben het gevoel ‘niet goed genoeg te zijn’.Regelmatig lopen ze vast op gebeurtenissen uit het verleden, zoals conflicten, misbruik of onvoldoende aandacht en liefde. 

Jongeren praten daar met elkaar over en ervaren een minder grote drempel om hulp te zoeken. 
Ik doe coaching en zet technieken als EMDR (traumaverwerking) in om te werken aan een positiever zelfbeeld. Daarbij kijk ik altijd naar de hele mens, want niet alleen de geest maar ook het lichaam reageert op spanningen. Een aantal jongeren zit lichamelijk letterlijk vast en is bijvoorbeeld verkrampt in nek, rug en schouders. Het is de kunst het verleden los te laten, bepaalde zaken te accepteren en meer ruimte voor jezelf te creëren. 

Mijn boodschap is dat je simpelweg goed bent zoals je bent.

Tips die ik meegeef zijn het loslaten van patronen, het verdelen van energie, het oplossen van problemen en het leren luisteren naar je lijf. In de praktijk lukt het de meeste cliënten gelukkig om grote stappen voorwaarts te zetten. 

Tekst: Peter Swelsen
Foto:  Petra Niessen